Sunday, December 14, 2008

LIHAT KEMBALI JIKA DIROMPAK DUA KALI

Pernah anda dengar ada rumah orang yang dirompak melebihi dari sekali? Atau anda sendiri pernah dirompak melebihi dua kali?

Saya berpendapat jika rumah kita dimasuki pencuri lebih dari sekali, maka kita perlu melihat kembali diri kita. Jika rumah kita dimasuki pencuri hanya sekali, mungkin ianya berlaku secara kebetulan. Mungkin juga pencuri itu sangat-sangat memerlukan hingga sanggup mencuri rumah kita.

Saya mempunyai teori bahawa jika kita tidak memberi zakat ataupun kurang bersedekah, jangan terperanjat jika ada orang yang datang ke rumah kita dan mengambil sebahagian dari harta kita secara paksa. Sebenarnya zakat itu adalah satu pembersihan harta dan di dalam zakat itu adalah hak pada orang lain. Begitu juga sedekah. Sekiranya kita mempunyai pendapatan melebihi satu tahap, maka ada hak orang lain di dalam pendapatan kita. Hak itu berupa zakat atau setidak-tidaknya sedekah. Jika kita gagal melakukan dua perkara itu, janganlah terperanjat jika sebahagian harta kita diambil secara paksa dalam bentuk kecurian, rompak, ragut, dan sebagainya.

Oleh itu berzakat dan bersedekahlah kerana Allah telah berjanji bahawa kita tidak akan miskin jika melakukannya dan rezeki kita tetap akan bertambah jika melakukannya.

(Petikan dari buku Rancang Hidup Rancang Wang, tulisan Hamdy@Harun Mohd Yusof)
- Berminat membeli buku ini? Boleh hubungi saya di talian 013-2969150 dengan harga istimewa

P/S:- Pernah satu ketika mengalami kerugian duit kerana dua kali tersalah naik LRT, dek kerana berniat nak menderma dekat org yg mintak derma di jalanan, tapi tak jadi. Satu pengajaran buat aku dan kita semua...

1 comment:

eyezanadia said...

salam..jemput ke blog saya... www.aspirasiilmu.blogspot.com